Forum Poznania

Jak najlepiej oszczędzać pieniądze?

Tematy dowolne. Rozmowy o wszystkim i niczym.

Nowy postprzez kiero » Czwartek, 10 czerwca 2010, 10:36

kiero

Re: Jak najlepiej oszczędzać pieniądze?

Nowy postprzez jaromir » Czwartek, 7 października 2010, 10:47

Oszczędzać na lokacie to znaczy nie znać się na zarabianiu pieniędzy polecam książkę "Bogaty ojciec Biedny ojciec", tam się dowiesz co to są aktywa i pasywa jak inwestować dobrze pieniądze jak wyzwolić się z wyścigów szczurów. Książka daje dużo do myślenia, świetny jest przykład z rurociągiem który dostarcza wodę do miasteczka.
szukasz pracy? pobierz darmowe CV: wzory CV
jaromir

Pochwały: 1

Nowy postprzez punia » Sobota, 16 października 2010, 15:52

ja mam wielką świnkę skarbonkę, której nie można tak łatwo otworzyć i tam wrzucam sporo kasy. to mój najlepszy sposób na oszczędzanie pieniędzy :P
punia

Pochwały: 1

Nowy postprzez Wiesieknatak » Wtorek, 6 grudnia 2011, 15:49

Ja jestem krytycznie do lokat nastawiony, przy inflacji i podatku belki to w sumie realnie to jest pewnie z 1%.
Wiesieknatak

Nowy postprzez Kasia25 » Piątek, 13 stycznia 2012, 21:10

Jak najlepiej? Nie używając ich :) A tak na poważnie, to zależy wyłącznie od naszej skłonności do ryzyka. Dla jednych wystarcza lokata bankowa - małe zyski, małe ryzyko, dla innych forex - duże zyski, duże ryzyko. Cokolwiek robimy, robić z głową, zwłaszcza w świecie finansów najlepiej podejmować decyzje na chłodno, emocje ograniczyć do minimum. Wówczas z odrobiną wiedzy, bądź informacji od kompetentnych osób, jesteśmy w stanie podjąć racjonalną decyzję.
Jednakże patrząc na rządową skłonność do opodatkowywania wszystkiego co się da, aby wrzucić jak najwięcej do budżetu ( patrz: lokaty), skłaniałabym się bardziej do inwestowania, niż oszczędzania. Wbrew pozorom, te dwie formy nie sa ze sobą tożsame. Ale i tutaj trzeba dysponować pewną wiedzą i doświadczeniem. Podsumowując mój nieco przydługi wywód: zorientować się jakie dostępne są produkty finansowe, uzyskać informacje na ich temat, wybrać ten (niekoniecznie o największej stopie zwrotu z kapitału), który najbardziej odpowiada naszej sytuacji finansowej i naszej skłonności do ryzyka - aby nie budzić się w nocy i nie sprawdzać notowań DJ w NY! Pzdr!
Kasia25

Powrót do Dyskusje ogólne i pogawędki na dowolny temat.