Forum Poznania

Rolki w polsce i na świecie

Forum ogólnosportowe, piłka nożna, piłka ręczna, siatkówka, koszykówka oraz wszystkie wydarzenia sportowe.

Rolki w polsce i na świecie

Nowy postprzez plich_krzysztof » Sobota, 23 stycznia 2010, 13:46

Witam serdecznie chciałem dodać garść informacji odnośnie jazdy na rolkach, od kilku lat staram się promować i informować ludzi że jest coś takiego jak maratony na rolkach obecnie zapraszam do udziału w poznańskim półmaratonie w którym również będzie ten dystans pokonać za pomocą rolek / łyżworolek :D

Pierwszy raz :D mój pierwszy start w maratonie na rolkach odbył się w 2004 roku był to właśnie maraton poznański, rolki rekreacyjne na kompozytowej płozie, małe 78mm koła i niezbyt nowe łożyska, nawet nie pamiętam jak to się stało że wystartowałem, co mnie podkusiło, lubiłem jeździć na rolkach ale maraton?. W tamtych czasach trasa maratonu poznańskiego przebiegała przez stary rynek, musiałem skakać jak kangur aby nie wytracić prędkości na średniowiecznej kostce, nie posiadałem kasku więc na głowę założyłem chustę, tak aby z daleka było widać że mam coś na głowie (w obawie o dyskwalifikację) na odcinku ul. Warszawskiej spadł mi tak cukier że zrobiło mi się czarno przed oczami, na szczęście na trasie podawano soczki co uratowało mi życie :) polecam zaopatrzenia się w jakiś słodki batonik lub specjalny żel energetyczny który pozwoli nam utrzymać stały dopływ energii do mięśni dla nowicjusza będzie to spory wydatek kaloryczny, oczywiście od tamtego czasu trasa uległa zmianie i do tego została skrócona o połowę, tak więc mamy 21 km do przejechania ale nadal jest to spory dystans zważając że będziemy go pokonywać w rekreacyjnych rolkach, czyli dystans porównywalny do 3 kółek na Malcie. Myślę że każdy kto regularnie jeździ na rolkach może spróbować swoich sił na poznańskich ulicach w dniu maratonu poznań, będzie to niezapomniana zabawa i moc wrażeń, pozdrawiam

źródło >>> http://marathon.poznan.pl/index.php?opt ... 1&Itemid=1

:!: :!: :!: W każdą pierwszą sobotę miesiąca trening dla biegaczy i rolkarzy :!: :!: :!:

Serdecznie zapraszamy na kolejny trening maratoński, który odbędzie się nad poznańską Maltą.
Tym razem dołączą do nas rolkarze, bowiem w poznańskim maratonie startują również rolkarze.

Reprezentanci "InlineSkatingClubPoznań" zaprezentują techniki jazdy szybkiej na rolkach, hamowania, przejeżdżania przez nierówności i tory tramwajowe oraz inne ciekawe informacje dotyczące przygotowań do zmagań na poznańskich asfaltach.
Tak jak w regulaminie maratonu obowiązkowy jest kask, tak i na naszych treningach jest on niezbędny

Autor postu otrzymał pochwałę
Musisz się zalogować, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Porady w doborze rolek kom 607-436-892
Darmowe warsztaty i doskonalenie jazdy na rolkach pierwsza sobota miesiąca zapraszam
Poznań Lodowisko Bogdanka Pn-Nd 14-20 tel.(61) 8 53 22 15
Ul. Księcia Józefa / Północna 9
Obrazek
plich_krzysztof

Pochwały: 1

Powrót do Sport